W Polsce najbardziej popularną sałatką, przygotowywaną od czasu do czasu chyba w każdym domu, np. na święta, jest tradycyjna sałatka jarzynowa z marchewki, pietruszki, groszku, majonezu i innych dodatków. Również nasi zachodni sąsiedzi mają swoją tradycyjną sałatkę, na którą przepis przywędrował również do nas. Jest ona bardzo smaczna, tania w wykonaniu, a przy tym bardzo pożywna.
Jak zatem zrobić tradycyjną sałatkę po niemiecku? Do przygotowania potrzebne będzie 750 gramów ziemniaków, jeden świeży ogórek , jedna cebula , 125 gramów surowego boczku, pół szklanki majonezu , 2 łyżki soku z cytryny, szczypta cukru, szczypta papryki w proszku oraz szczypta soli.
Ziemniaki szorujemy szczoteczką i gotujemy przez 15 minut w mundurkach. Następnie odcedzamy, studzimy, obieramy ze skórek i kroimy w cienkie plasterki. Boczek i cebulkę kroimy w drobna kostkę i podsmażamy na łyżce oleju, do zrumienienia. Ogórka nie obieramy, przecinamy go tylko na pół, wydrążamy pestki i kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski wraz z ziemniakami, cebulką i boczkiem. Następnie przygotowujemy sos z majonezu, soku z cytryny i przypraw. Zalewamy nim sałatę i dokładnie mieszamy. Sałatka najlepiej smakuje schłodzona, dlatego przed podaniem warto wstawić ją do lodówki na minimum 30 minut.
Warto wypróbować również przepis na niemiecką sałatkę ziemniaczaną. Potrzebujemy do tego 500 g ziemniaków, 3 jajka, 2 duże ogórki konserwowe, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 3-4 łyżki majonezu, trochę soku z cytryny, 1 pęczek szczypiorku, sól oraz pieprz do smaku.
Ziemniaki należy obrać, ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić i pokroić w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w kostkę. Ogórki również kroimy w kostkę, a szczypiorek drobno siekamy. Ziemniaki, jajka, ogórki i połowę szczypiorku wrzucamy do miski i delikatnie mieszamy, doprawiając solą i pieprzem według uznania, a także sokiem z cytryny. Dodajemy śmietanę i majonez, ostrożnie mieszając. Gotową sałatkę odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny. Podajemy posypaną pozostałą częścią szczypiorku.