Po zimie bardzo często czujemy się zmęczeni, brak nam witamin, a co za tym energii, dlatego gdy wreszcie zawita do nas wiosna, straty te koniecznie należy nadrobić, przede wszystkim zdrową dietą. W okresie zimowym na ogół jadamy znacznie mniej świeżych owoców i warzyw, niż w okresie letnim, więc po zimie wiosenne nowalijki szalenie nam smakują. Warto spożywać je na kanapkach, a szczególności w sałatkach i surówkach. Sałatka z nowalijek to doskonały pomysł na wiosenną kolację.
Jak przygotować taką sałatkę? Potrzebny nam będzie do tego świeży górek, pęczek rzodkiewek, kilka listków młodej zielonej sałaty, łyżka płatków migdałowych, kilka pomidorków koktajlowych, nieco bazylii i oregano, najlepiej świeżych. Ponadto do przygotowania sosu będziemy potrzebować po 3 łyżki majonezu i jogurtu, przyprawy suszone pomidory, soli oraz pieprzu.
Ogórek myjemy, kroimy na plasterki i układamy na talerzu. Rzodkiewki oczyszczamy, myjemy, ścieramy na tarce do jarzyn i układamy na plasterkach ogórków, posypując płatkami migdałowymi. Dookoła układamy umyte i pokrojone na cząstki pomidory, listkami bazylii i oregano. Następnie przygotowujemy sos z jogurtu naturalnego, majonezu oraz przypraw i polewamy nim wierzch sałatki.
Nieco inną wersję wiosennej sałatki przygotujemy z sałaty roszponki, sałaty rzymskiej, sałaty strzępiastej czerwonej, a także pomidora, połowy ogórka, kilku rzodkiewek, małego pęczku kopru i szczypiorku, jogurtu naturalnego, połówki cytryny, jajka oraz soli i pieprzu.
Sałaty myjemy i osuszamy, a następnie rwiemy na nieduże kawałki. Jajko wbijamy na gotującą się wodę i gotujemy 3-4 minuty. Pomidora, ogórka i rzodkiewkę myjemy i kroimy w półplasterki, a następnie mieszamy z porwanymi sałatami i układamy na talerzu. Wszystko obficie polewamy sosem, przygotowanym z posiekanego kopru, szczypiorku, soku z cytryny i przypraw oraz jogurtu. Na wierzchu układamy jajko w koszulce. Sałatka doskonale smakuje z pieczywem oraz dobrą wędliną lub do obiadu.