W okresie wiosenno-letnim sporo wolnego czasu spędzamy na dworze, ciesząc się piękną, słoneczną pogodą. Wówczas szczególnie smakują nam posiłki spożywane w plenerze, dlatego dla większości z nas doskonałym sposobem na spędzenie wolnych chwil w gronie najbliższych jest grillowanie. Grillować możemy nie tylko kiełbaski i różnego rodzaju mięsa, ale także warzywa, z których przyrządzić można wyśmienite sałatki.
Szczególnie warto spróbować sałatki z grillowanym bakłażanem. Do jej przygotowania potrzebujemy 2-3 średnie bakłażany 2 lub 3 pomidorów średniej wielkości, 50 gramów sera feta, 5 łyżek stołowych oliwy, soku z 1 cytryny, pęczka pietruszki oraz bazylii, 2 ząbków czosnku oraz łyżki musztardy Dijon.
Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie na plastry grubości około 1,5 cm. Patelnię grillową skrapiamy oliwą i grillujemy kawałki bakłażanów przez około 5 minut z każdej strony. W międzyczasie miksujemy musztardę, czosnek, pietruszkę, bazylię, sok z cytryny i 4 łyżki oliwy, dzięki czemu otrzymamy gęsty i aromatyczny sos. Pomidory kroimy w kostkę. Kiedy bakłażan trochę wystygnie, kroimy go na mniejsze kawałki, mieszamy z sosem i dodajemy pomidory oraz pokruszoną fetę. Delikatnie mieszamy. Sałatkę można podawać od razu, na ciepło, ale świetnie smakuje również schłodzona. Podajemy z pieczywem.
Fantastycznie smakuje również sałatka z grillowana cukinią i serem camembert. Do jej przygotowania potrzebne będzie 100 gramów młodej cukinii, 1 pomidor rzymski, pół świeżego ogórka, 2 duże rzodkiewki, 1/4 czerwonej cebuli, 1/8 papryki czerwonej, 2 gałązki natki, 2 gałązki koperku, 30 gramów sera camembert, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka octu balsamicznego oraz sól i pieprz.
Cukinię myjemy, osuszamy i kroimy w plastry o grubości około 2-3 mm. Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką oleju, układamy na niej cukinię i grillujemy aż się zarumieni, po czym przekładamy ją na ręcznik papierowy. Następnie na patelni układamy grube plastry pomidora, grillujemy i odkładamy na ręcznik papierowy. Ogórek obieramy i kroimy w dużą kostkę, a rzodkiewki kroimy na ćwiartki, a potem na plasterki. Cebulkę drobno siekamy, a paprykę oczyszczoną z pestek kroimy w małą kostkę. Natkę i koperek drobno siekamy. Plastry cukinii kroimy w słupki i przekładamy do miski z resztą warzyw. Ser kroimy w słupki i dodajemy do warzyw. W osobnej miseczce przygotowujemy dressing z oleju, miodu, octu balsamicznego, soli i pieprzu i wylewamy na sałatkę, delikatnie mieszając. Sałatkę podajemy schłodzoną.