Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/714.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Dietetyczne sałatki bez majonezu

Lekkie surówki bez majonezu

Jak powszechnie wiadomo, zdrowa, prawidłowo zbilansowana dieta powinna dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a więc białka, tłuszczy, węglowodanów, makro i mikroelementów i oczywiście witamin. Jednym z najlepszych źródeł tych ostatnich są warzywa, dlatego powinniśmy spożywać ich codziennie spore ilości, najlepiej w formie nieprzetworzonej termicznie, np. w postaci surówek.

Idealna do obiadu, a przy tym bardzo smaczna i prosta w wykonaniu jest surówka z kapusty z dodatkiem ogórka i czerwonej papryki. Do jej przygotowania potrzebna będzie 1/4 główki kapusty, 1 czerwona papryka, 1 ogórek, 1 pęczek koperku, posiekanego, 1 łyżka cukru, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz 2 łyżki octu jabłkowego.

Od czego zaczynamy? Kapustę należy poszatkować, przełożyć do miski i energicznie ugnieść, aby zmiękła. Paprykę kroimy w cienkie paski, a ogórka przekrawamy wzdłuż na pół, wydrążamy nasiona i kroimy w słupki. Następnie kapustę trzeba wymieszać z papryką i ogórkiem, dodać koperek, cukier, sól i pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i polewamy sosem z oliwy i octu.

dietetyczna  sałatka jarzynowa

Doskonałym źródłem wielu witamin jest surówka z sałaty roszponki. Aby ja przygotować potrzebne będzie opakowanie sałaty roszponki, średnia kapusta pekińska, 2-3 pomidory, papryka czerwona, 2 ogórki kiszone, pęczek szczypiorku, oliwa z pestek winogron, a także bazylia, tymianek, sól oraz pieprz.

Wszystkie warzywa należy najpierw starannie umyć i osuszyć. Kapustę pekińską drobno poszatkować, a roszponkę delikatnie „porwać” na mniejsze kawałki. Pomidory kroimy w niedużą kostkę, ogórka w półplasterki, paprykę w półpaski, a szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy je do miski i doprawiamy do smaku. Całość skrapiamy na końcu oliwą .

Nie ma chyba osoby, która nie próbowałaby surówki z marchewki. Aby ją przygotować wystarczy wymieszać ze sobą 2 marchewki starte na tarce o drobnych oczkach, jedno jabłko obrane ze skórki i starte na oczkach grubych, a także pół łyżeczki cukru, odrobinę soli i pieprzu i kilka kropel soku z cytryny. Surówka jest niezastąpionym źródłem beta karotenu oraz witaminy C.