Warning: file_put_contents(): Only 0 of 7758 bytes written, possibly out of free disk space in /home/kei/public_html/714.pl/wp-content/plugins/comet-cache/src/includes/traits/Plugin/InstallUtils.php on line 349
Sałatka tradycyjna jarzynowa

Składniki na klasyczną jarzynową

Sałatka to bardzo uniwersalna potrawa – nadaje się zarówno na śniadanie, kolację, jako dodatek do obiadu czy po prostu lekka przekąska. Trudno wyobrazić sobie bez niej święta lub uroczystości takie jak i przyjęcia imieninowe czy Sylwestra. Sałatki lubi prawie każdy, są bardzo proste w przygotowaniu, a co najważniejsze, można je przygotować na mnóstwo sposobów. Najpopularniejsza jednak w naszym kraju jest bez wątpienia tradycyjna sałatka jarzynowa, zna ją chyba każdy, ale każdy przygotowuje ją jednak nieco inaczej.

Jak zrobić klasyczną sałatkę jarzynową? Potrzebujemy do tego kilku średniej wielkości marchewek, jednej pietruszka korzeniowej, trzech ziemniaków, 1/4 selera, pora, puszki zielonego groszku, kilku ogórków konserwowych, dwóch dużych jabłek, a także majonezu oraz łyżeczki musztardy.

Marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziemniaki obieramy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, jednakże warzywa nie mogą się rozpadać. Wyciągamy je z wrzątku, a gdy ostygną, kroimy w drobną kostkę. Pora myjemy i kroimy bardzo drobno. Odsączamy z zalewy zielony groszek i dodajemy do pozostałych warzyw. Kroimy również ogórki oraz obrane ze skórki jabłka. Następnie z majonezu oraz musztardy przygotowujemy gęsty sos i dodajemy do sałatki, mieszając wszystko delikatnie. Sałatka doskonale komponuje się z wędlinami i zimnymi mięsami oraz pieczywem.

prosty przepis na sałatkę

Sałatkę jarzynową można oczywiście modyfikować i wiele osób to robi. W nico innej wersji będziemy potrzebowali dość dużej marchewki, korzenia pietruszki, pół selera, dwóch ziemniaków, dwóch ogórków kiszonych, puszki groszku zielonego oraz kukurydzy, a ponadto trzech jajek, jabłka, soli i pieprzu do smaku. Do przygotowania sosu łyżeczki musztardy oraz dwóch lub trzech łyżek stołowych majonezu.

Marchewkę , pietruszkę, seler oraz ziemniaki gotujemy w nieosolonej wodzie w mundurkach do miękkości, po czym odstawiamy do ostygnięcia. Jajka gotujemy na twardo. Ugotowane warzywa, jajka oraz jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy drobno pokrojone ogórki kiszone oraz odcedzony groszek zielony i kukurydzę. Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, doprawiając solą i pieprzem według uznania. Dodajemy sos z musztardy i majonezu i wszystko dokładnie mieszamy. Sałatkę najlepiej podawać schłodzoną