Jest wiele smacznych sałatek, ale ich przygotowanie bardzo często jest dość czasochłonne i skomplikowane. Aby przygotować tradycyjną jarzynową najpierw musimy obrać i ugotować warzywa, następnie je pokroić i przygotować sos, nie zawsze mamy na to czas i chęci. Rozwiązaniem może być dla zbyt zajętych może być sałatka z warzyw na patelnię lub warzyw konserwowych.
Warzywa na patelnię zazwyczaj jadamy na ciepło, jako dodatek różnego rodzaju sosów czy mięs.Jednak również w sałatce mogą stanowić bardzo ciekawy akcent smakowy, a dzięki nim zaoszczędzimy czas potrzebny na krojenie jarzyn dodawanych do tradycyjnych sałatek. Do przygotowania takiej sałatki potrzebujemy 1 kg warzyw na patelnie, 4 jajek, garści łuskanego słonecznika, koperku, majonezu, kwaśnej śmietany oraz ulubionych przypraw do smaku.
Warzywa wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy do momentu gdy marchewka będzie miękka, następnie wyciągamy je i studzimy. Jajka gotujemy na twardo, a słonecznik przypiekamy na malutkim ogniu na suchej patelni. Siekamy koperek i czosnek i wrzucamy do śmietany połączonej z majonezem. Ostudzone warzywa łączymy z jajkiem pokrojonym w kostkę, 3/4 słonecznika i sosem. Doprawiamy do smaku. Resztą słonecznika posypujemy wierzch sałatki.
Prosta i szybka w wykonaniu jest również sałatka z warzyw konserwowych. Do jej przygotowania potrzebujemy 1 puszki zielonego groszku, 1 puszki kukurydzy, słoiczka papryki konserwowej, podobnej wielkości, proporcjonalnej również do warzyw z puszek słoiczek ogórków konserwowych, 40 dag sera żółtego oraz około szklanki majonezu.
Groszek i kukurydzę odsączamy z zalewy, paprykę i ogórki suszymy na papierowym ręczniku i kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce z grubymi oczkami, następnie wszystkie składniki łączymy z majonezem, delikatnie mieszając. Sałatka doskonale nadaje się do obiadów czy dań z grilla, jest także niezastąpiona na wypadek niezapowiedzianej wizyty gości.